2024-10-17 Andreas Wiberg

Ny studie: AI förbättrar produktivitet och kvalitet – inga ursäkter för att vänta längre

Känner du tveksamhet inför den ökade användningen av AI-teknologi? AI förväntas förändra arbetslivet dramatiskt, men om du inte har sett dess fördelar kan det verka som en avlägsen framtidsvision.

Färska studier bekräftar att AI redan nu har ett betydande inflytande, särskilt för kunskapsintensiva yrken. En aktuell studie från Boston Consulting Group och Harvard Business School visar hur AI-teknologi kan förbättra arbetsprocesser och produktivitet bland konsulter globalt – och resultaten är imponerande!

Vad visade AI-studien?

Studien involverade 758 konsulter som delades in i tre grupper:

  • en grupp använde AI för att lösa uppgifter,
  • en annan fick både AI och utbildning i hur man kan optimera dess användning, medan
  • en kontrollgrupp arbetade utan AI.

Konsulterna fick genomföra uppgifter som speglar deras vardag, såsom att utveckla produktidéer, skriva rapporter och lösa komplexa analytiska problem.

Resultat från AI-studien

Resultaten visade att konsulter som använde AI löste 12 % fler uppgifter och var 25 % snabbare än kontrollgruppen. Dessutom var kvaliteten på deras arbete hela 40 % högre. De som fick utbildning i AI-teknik presterade ännu bättre.

Ett annat intressant resultat var hur AI påverkade personer med olika prestationsnivåer. De som vanligtvis presterade under genomsnittet ökade sina resultat med 43 %, medan toppresterarna blev 17 % mer produktiva. Detta visar att AI-teknik både jämnar ut spelplanen och hjälper toppresterare att bli ännu bättre.

Studien visade också att AI inte är en magisk lösning för alla arbetsuppgifter. Det finns en tydlig gräns för vad AI kan klara av idag. Uppgifter som är utanför AI:s nuvarande förmågor kan förvärras om vi förlitar oss för mycket på tekniken. Men när AI används för uppgifter som den behärskar kan det leda till stora förbättringar i både tidseffektivitet och kvalitet.

Läs hela studien här!

Börja AI-resan – utan att tappa affärsfokus

Många av oss har tänkt att AI bara är relevant för teknikjättar, medan vi själva kämpar med att få e-postsystemen att fungera smidigt. Men studien illustrerar att AI inte längre är något för bara Silicon Valley – det har potential att redan idag förändra vårt sätt att arbeta.

AI ska inte ersätta dig eller din kompetens, men rätt använd AI-teknologi kompletterar och förstärker din förmåga. Att bli ”kentaur”, som studien kallar det, innebär att kombinera din mänskliga insikt med AI:s förmåga att hantera data snabbt. Genom att använda AI-teknik på rätt sätt kan du öka din produktivitet och frigöra tid till mer kvalificerade uppgifter.

Om du vill börja din AI-resa men känner osäkerhet kan 720gruppen vara din perfekta partner. Vi hjälper företag att integrera AI-teknik utan att tappa fokus på kärnverksamheten. Vi arbetar stegvis med tydligt affärsfokus för att öka AI-mognaden och implementera lösningar som passar just ditt företag.

Är du redo att utforska AI:s potential?

720gruppen är redo att guida dig på din AI-expedition, så att du kan fokusera på din kärnkompetens medan du drar nytta av morgondagens teknologi redan idag. Kontakta oss idag för att ta första steget.

 

Tiden är inne - kontakta oss!

Ett mail till oss inleder ert nästa kapitel!