Svenskarna, Internet & NotebookLM
Vi lämnar snart eran med generella stand alone-tjänster för AI-användning (ChatGPT, Gemini, Claude… ) och anländer till nästa stadie: specialiserade tjänster, operativsystem och fysiska produkter där AI är en naturlig komponent där det gör maximal nytta. Jag har tittat på världens mest ambitiösa anteckningsbok och Svenskarna och Internet 2024 - Internetstiftelsens årliga genomgång av hur vi använder nätet.
Anteckna detta!
I många år var vi några stycken som fåfängt gick omkring med en liten anteckningsbok, gärna i svart läder med slitna kanter.
Förutom signalvärdet – vi var kreativa och ambitiösa personer som skrev ner allt smart vi behövde spara till framtiden – så var det för många av oss ett välmenande försök att lagra saker vårt begränsade minne annars skulle skriva över. Med tiden blev böckerna många och ofta arkiverade innan de ens lästs. Jag vet att jag brukade trösta mig med att jag hade “motoriskt” minne – om jag åtminstone skriver det så minns jag det nog. Trams!
Snabbspolning till mer modern tid, nu var min dator eller iPhone min anteckningsbok och jakten på en digital anteckningsboks-app som skulle dra nytta av den digitala potentialen i massor av text en återkommande dröm. Apparna har avlöst varandra under åren – men har de använts… ? Nja, någon revolution har inte inträffat, men lite mer sökbarhet och användbarhet har kanske uppstått, åtminstone i den utsträckning jag faktiskt gjort noteringar. Inte förrän i år. Inte förrän NotebookLM.
Under de senaste månaderna har Google släppt på fler och fler användare på en mycket specialiserad ny produkt – en relativt basic anteckningsbok ovanpå en allt annat än basic språkmodell: Gemini. Och plötsligt lever drömmen igen. NotebookLMs löfte är att släppa loss en kraftfull språkmodell på just dina anteckningar, dokument, bilder, dataset, ja t o m ljudfiler och webbplatser du pekar ut. För att sedan låta dig bearbeta just detta data med all generativ kraft som moderna språkmodeller är kapabla till.
Du kan addera upp till 50 “källor” till en av dina anteckningsytor, och sedan gå loss med krävande sammanställningar, korrelationsanalyser, bearbetningar, frågor, resonemang och producera nästan allt du redan använder generativt AI till. Och eftersom du begränsar Gemini till dina källor hämtas all fakta därifrån – risken för kreativt killgissande från språkmodellen är därmed kraftigt reducerad.
Och datat du laddar upp stannar dessutom i Geminis “arbetsminne” det sk kontextfönstret – stänger du din session så är datat borta från språkmodellen, ingen träning sker på ditt data. (Lyssna gärna på senaste avsnittet av Hard Fork där Google-medarbetaren Steven Johnson berättar om arbetet med NotebookLM.)
Svenskarna och internet 2024
Vad har detta då att göra med oss svenskar, just i år? Jo, jag tillhör ju de som ivrigt läser rapporten varje år, men i år skapade jag en anteckningsbok istället, laddade upp rapporten, och dessutom sex tidigare rapporter, som källmaterial. Sen bad jag Gemini att sammanfatta årets rapport generellt, titta djupare på just de dimensioner som intresserar mig och mina uppdragsgivare lite extra, och dessutom resonera kring trender med de historiska rapporterna som bakgrundsmaterial… BOOM!
Under dynget sedan rapporten släpptes har massor av intressanta och överraskande insikter uppstått (och jag delar gärna med mig av dessa – men i ett annat sammanhang). Men denna text skriver jag istället för att du ska upptäcka notebooklm.google.com och se potentialen i något liknande som du skulle kunna göra. Du behöver ett Google-konto och ett uns nyfikenhet – det är allt. Do it!
Hade du hoppats på en insiktsfull sammanställning av Svenskarna och Internet 2024 så ska jag inte göra dig besviken, men min gåva är också knutet till NotebookLM: som bonus feature finns nämligen möjligheten att med ett klick låta Gemini skapa en “ljudöversikt” av ditt material i formen av en engagerande podcast, där två oerhört charmiga podd-programledare pratar om just ditt innehåll! Och, det har jag gjort om just rapporten Svenskarna och Internet 2024!
På med hörlurarna och lyssna på 11 minuters poddande där två helt AI-genererade röster, med ett helt AI-genererat manus, sammanfattar årets rapport. Du kommer att få svindel!
Har du funderingar om AI och praktisk användning?
Hör av dig till Andreas med frågor om AI och praktiska nytta för dig och din organisation