Så moderniserade vi Socionomen och ökade prenumerationerna – från gammal site till prisbelönt tidskrift
Utmaning – Ett föråldrat format som inte nådde digitala läsare
Socionomen, en välkänd tidskrift, stod inför en stor utmaning. Den digitala plattformen höll inte längre måttet och nådde inte ut till de läsare som i första hand konsumerar innehåll digitalt.
Prenumerationerna sjönk och det var svårt att locka nya läsare – särskilt de yngre, i början av sin karriär. Dessutom var redaktionen liten, med endast en chefredaktör och några frilansare, vilket gjorde det utmanande att både producera kvalitativt redaktionellt innehåll, driva sajtens utveckling och öka prenumerationsintäkterna.
För att skapa en modern, konkurrenskraftig tidskrift behövde Socionomen förändras. Men hur? Det var uppenbart att både innehållsstrategin och den tekniska plattformen behövde en rejäl uppgradering.
Lösning – En omfattande analys och samarbete över gränserna
För att tackla problemen sattes en arbetsgrupp samman bestående av chefredaktören, sakkunniga socionomer och två experter från 720gruppen, en med redaktionell expertis och en med kunskap om prenumerationsfrågor. Gruppen analyserade läsarna utifrån en rad parametrar och lyssnade på vad de själva tyckte. Resultatet blev en ny, modern innehållsstrategi som specificerade vilka kanaler Socionomen skulle finnas i och vilket innehåll som skulle publiceras där.
Men en av de största slutsatserna var att den befintliga digitala plattformen inte räckte till. Socionomen behövde bli en modern tidskrift med låst och exklusivt innehåll för sina prenumeranter, där de kunde prenumerera och betala direkt på sajten. Trafiken skulle drivas genom nyhetsbrev, sociala medier och SEO-optimerade artiklar, och allt skulle vara konverteringsdrivet – med målet att få besökarna att vilja teckna en prenumeration.
Samtidigt stod det klart att redaktionen behövde förstärkas. Det räckte inte med en ensam chefredaktör för att hantera både sajtens och tidningens innehåll, samt driva arbetet med sociala medier och prenumerationer.
Två parallella upphandlingar startades:
- 720gruppen skulle hitta och upphandla en redaktionell leverantör som kunde stötta chefredaktören och tillföra en bredare kompetensbas.
- hitta och välja ut en webbyrå som förstod uppdraget, de redaktionella utmaningarna och som kunde bygga en helt ny digital plattform.
Resultatet – en prisbelönt tidskrift och växande prenumerationsbas
Arbetet med den nya webben och den nya formen för printtidningen påbörjades snabbt med en ny arbetsgrupp bestående av experter från 720gruppen, personal från den redaktionella leverantören och från webbyrån Rhyme Sthlm. Tillsammans utvecklade de en digital plattform som inte bara var funktionell, utan också attraktiv och användarvänlig för både nya och befintliga läsare.
Hösten 2021 utnämndes Socionomen till Årets facktidskrift på Tidskriftsgalan – ett kvitto på att förändringsarbetet hade varit framgångsrikt. Prenumerationstappet har bromsats, och de flesta nya prenumeranter köper nu sina prenumerationer direkt på webben. Redaktionen levererar högkvalitativt innehåll, och Rhyme Sthlm har byggt en digital plattform som inte bara ser bra ut, utan också driver konverteringar. 720gruppen fortsätter att stötta med expertis kring prenumerationsfrågor och arbetar löpande med finjusteringar och optimeringar.
Lärdomar – Varje situation är unik – men projektledning och samarbete är nyckeln
Detta projekt visar att det inte finns en universallösning. Varje tidskrift har sina unika behov och förutsättningar, och det är avgörande att genomföra en ordentlig analys och skräddarsy lösningar som fungerar för rätt målgrupp. I Socionomens fall behövde redaktionen finnas i ett större sammanhang, och den digitala plattformen krävde en total omarbetning, men i andra projekt kan lösningen se annorlunda ut.
En viktig lärdom från projektet är också att samarbete mellan alla parter är avgörande för att nå framgång. När redaktionen, webbyrån, teknikpartners, ägare och oberoende experter arbetar tätt ihop, utan att försvara sina egna revir, blir resultatet betydligt bättre. Det är då verklig förändring kan ske.
För den som står inför en liknande resa är det också viktigt att förstå att ombyggnation av en webbplats kräver mycket kunskap hos beställaren. Att ha en stark partner som 720gruppen i ryggen, som projektleder, ser till att rätt krav ställs, att budget och tidplan hålls och att man håller kvalitet i leveransen kan vara skillnaden mellan framgång eller frustration.
Sammanfattning
Utmaning var en föråldrad digital plattform, ett litet redaktionsteam och innehåll som inte lockade nya målgrupper. Lösningen blev en ny digital strategi, ett förstärkt redaktionsteam och en ny digital plattform byggd av rätt leverantörer. Resultatet var att Socionomen utnämndes till Årets facktidskrift, ökade prenumerationstillväxt och en välfungerande digital plattform.
Med rätt samarbete och en genomtänkt strategi går det att modernisera och utveckla även de mest utmanande projekten – och göra det framgångsrikt.
Vi på 720gruppen har en gedigen erfarenhet av digitala projekt och UX-design. Genom att förstå specifika utmaningar som stiftelser står inför kan vi skräddarsy lösningar som inte bara förbättrar varumärkets digitala närvaro, utan också optimerar kommunikation och tillgänglighet. Låt oss hjälpa din organisation att förverkliga sin digitala vision!
Vill du veta hur vi kan hjälpa dig med din digitala affär?