Varslad? Karriärcoachning kan vara nyckeln till nästa steg i din karriär
En försämrad konjunktur innebär att många anställda tvingas lämna sina jobb. En utmanande situation för de flesta, men det kan också vara en chans att vända motgång till framgång. Vi pratade med vår partner Peo Nyman, som har över 13 års erfarenhet av karriärrådgivning på Andersson & Dorsch, om hur han hjälper personer som blivit varslade och varför karriärcoachning kan vara ett klokt val i sådana situationer.
Vad är skillnaden mellan karriärrådgivning, outplacement och karriärcoachning?
Begreppen karriärrådgivning, outplacement och karriärcoachning används ofta synonymt. Outplacement, som även kan kallas karriärcoachning, började användas i USA under 1970-talet och blev populärt under 90-talet när många företag började använda det som ett stöd vid uppsägningar. För företag är det viktigt att hantera uppsägningar på ett professionellt sätt, inte bara för de som tvingas lämna, utan också för att skydda arbetsgivarens varumärke och bygga en stark Employer Branding-strategi.
Hur hjälper en karriärcoach den som blivit varslad?
En karriärcoach hjälper varslade medarbetare genom att ge råd, verktyg och stöd som ökar deras chanser att hitta ett nytt jobb. Genom karriärcoachning kan individen få insikt i sina styrkor, svagheter och framtida karriärmål. Coachen fungerar som ett neutralt bollplank och hjälper personen att paketera sin erfarenhet och kompetens på ett sätt som tilltalar arbetsgivare.
Är Trygghetsrådet ett alternativ till karriärcoachning?
Trygghetsrådet erbjuder bra stöd för arbetssökande, men deras rådgivare hanterar ofta ett större antal klienter än en privat karriärcoach. Det innebär att en privat karriärcoach kan ge mer skräddarsydd och individanpassad rådgivning, vilket kan vara mer effektivt för den som söker en snabbare väg tillbaka till arbetsmarknaden.
Exakt hur kan en karriärcoach hjälpa dig?
En karriärcoach ger stöd och vägledning genom hela jobbsökningsprocessen. Du får hjälp med att optimera ditt CV, förbereda dig för intervjuer och förstå hur du bäst syns på arbetsmarknaden. Coachen arbetar också tillsammans med dig för att skapa en professionell och personlig presentation av dina kvalifikationer, vilket ökar dina chanser att lyckas i din jobbsökning.
Vad innehåller ett karriärcoachningsprogram?
Ett karriärcoachningsprogram består vanligtvis av flera definierade steg som hjälper dig att skapa en tydlig plan för din karriär. Tillsammans med din coach identifierar du dina karriärmål, förbättrar dina ansökningshandlingar och lär dig hur du navigerar på arbetsmarknaden. Programmet motiverar och engagerar dig för att göra ditt jobbsökande mer effektivt och framgångsrikt.
Vilka resultat kan man förvänta sig efter ett karriärcoachningsprogram?
Efter att ha genomgått ett karriärcoachningsprogram kan du förvänta dig ökat självförtroende, ett starkare CV och en tydligare förståelse för rekryteringsprocessen. Du kommer också att ha fått verktyg för att bättre hantera dina vägval och öka dina chanser att snabbt hitta ett nytt jobb.
Vad kostar karriärcoachning och vem betalar?
Kostnaden för ett karriärcoachningsprogram varierar, men börjar vanligtvis från cirka 20 000 kronor och uppåt. För arbetsgivare är det en relativt liten kostnad som också stärker deras varumärke som arbetsgivare. Alternativt kan arbetstagaren själv stå för en del av kostnaden genom att avstå en liten del av sin bruttolön.
Nyfiken på karriärcoachning?